Periodisk fasta, även känd som intermittent fasta, har blivit allt populärare som en metod för viktnedgång, förbättrad hälsa och ökad livslängd

27 oktober 2023 Jon Larsson

I denna artikel kommer vi att ta en grundlig titt på periodisk fasta resultat och utforska vad det innebär, vilka typer som finns, vilka som är populära och hur de skiljer sig från varandra.

Översikt över periodisk fasta resultat

Periodisk fasta är en koststrategi där man alternerar mellan perioder av fasta och perioder av ätande. Det finns flera olika sätt att genomföra periodisk fasta, men de vanligaste metoderna inkluderar 16:8-metoden, 5:2-dieten och den 24-timmarsfasta.

Vid 16:8-metoden fastar man i 16 timmar och äter under en åtta timmarsperiod varje dag. Detta kan innebära att man hoppar över frukosten och bara äter lunch och middag. Måltider intas inom ett åtta timmarsfönster, till exempel mellan 12:00 och 20:00.

5:2-dieten innebär att man begränsar sitt kaloriintag till 500-600 kalorier under två icke-konsekutiva dagar i veckan, medan man äter normalt de resterande fem dagarna.

24-timmarsfastan innebär att man fastar i 24 timmar en eller två gånger i veckan. Under fastan får man inte äta något, men man får dricka vatten, te eller kaffe utan tillsatt socker.

Kvantitativa mätningar om periodisk fasta resultat

diet

Det finns ett antal studier som har undersökt periodisk fasta resultat och de flesta har visat positiva effekter på både viktnedgång och förbättrad hälsa. En studie publicerad i Nutrition Reviews fann att periodisk fasta kan vara effektivt för viktnedgång och minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom och typ 2-diabetes.

En annan studie publicerad i Cell Metabolism visade att periodisk fasta kan leda till viktminskning och förbättra ämnesomsättningen genom att öka produktionen av ketonkroppar och minska insulinresistens.

En tredje studie publicerad i JAMA Network Open fann att periodisk fasta kan vara fördelaktigt för mental hälsa genom att minska ångest och depression.

Skillnader mellan olika periodisk fasta resultat

En av de stora skillnaderna mellan olika periodisk fasta resultat är tidsramen för fasta och ätande. Medan 16:8-metoden innebär en 16-timmarsfasta och en åtta timmars ätperiod varje dag, innebär 5:2-dieten en mycket längre period av fasta (500-600 kalorier under två dagar) och en kort ätperiod på fem dagar. 24-timmarsfastan innebär en hel dag utan något kaloriintag.

En annan skillnad är i vilken utsträckning periodisk fasta är hållbart för olika människor. Vissa personer tycker att det är lättare att anpassa sig till 16:8-metoden eftersom det inte innebär att man är utan mat i så lång tid, medan andra kanske föredrar att göra två dagar med begränsat kaloriintag i veckan.

För- och nackdelar med olika periodisk fasta resultat

Periodisk fasta har flera potentiella fördelar. För det första kan det hjälpa till att minska kaloriintaget och därmed leda till viktnedgång. Genom att begränsa ätperioden eller fastedagarna kan man minska risken för överätning och stärka kroppens förmåga att bränna fett.

Periodisk fasta har också visat sig kunna förbättra hjärt-kärlhälsan genom att sänka kolesterolet, blodsockret och blodtrycket. Dessutom kan periodisk fasta ge hjärnan en chans att ”vila” och återhämta sig, vilket kan ge ökad mental klarhet och koncentration.

Det finns dock också nackdelar med periodisk fasta. Det kan vara svårt att hålla sig till fasta eller begränsat kaloriintag och vissa människor kan uppleva låg energi, irritabilitet eller sömnproblem under fasteperioderna.

Det är också viktigt att notera att periodisk fasta kanske inte passar alla. Gravida kvinnor, personer med ätstörningar, personer med vissa medicinska tillstånd och personer som tar vissa läkemedel bör rådgöra med sin läkare innan de börjar med periodisk fasta.

Sammanfattningsvis kan periodisk fasta vara en effektiv metod för viktnedgång och förbättrad hälsa. Det finns olika metoder att välja mellan och resultaten kan variera beroende på individuella preferenser och behov. Innan man börjar med periodisk fasta är det viktigt att rådgöra med en läkare och se till att man anpassar metoden till sin egen livsstil och hälsa.Källor:

1. Nutrition Reviews: Effects of intermittent fasting on health, aging, and disease

2. Cell Metabolism: Time-restricted feeding and metabolic healt challenges and opportunities

3. JAMA Network Open: Effects of time-restricted eating on weight loss and other metabolic parameters in women and men with overweight and obesity: the TREAT randomized clinical trial.

FAQ

Finns det några risker eller begränsningar med periodisk fasta?

Det kan vara svårt att hålla sig till fasta eller begränsat kaloriintag, och vissa människor kan uppleva låg energi, irritabilitet eller sömnproblem under fasteperioderna. Gravida kvinnor, personer med ätstörningar, personer med vissa medicinska tillstånd och personer som tar vissa läkemedel bör rådgöra med sin läkare innan de börjar med periodisk fasta.

Vilka är de vanligaste metoderna för periodisk fasta?

De vanligaste metoderna för periodisk fasta inkluderar 16:8-metoden, 5:2-dieten och den 24-timmarsfasta.

Vilka effekter kan man förvänta sig av periodisk fasta?

Periodisk fasta kan leda till viktnedgång, förbättrad ämnesomsättning, minskad risk för hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes, samt positiva effekter på mental hälsa.

Fler nyheter